Oefentherapie - Psychosomatiek - Slaapoefentherapie

Psychosomatische oefentherapie

Stress, wij hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als wij ons er goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, ons zelf te motiveren en het beste uit ons zelf te halen.

Stress wordt ongezond wanneer wij stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties.

Hoe meer wij uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress wij afgeven.

We leven in een stresscultuur en lijden steeds meer aan stressklachten. Snelle en ingrijpende veranderingen door reorganisaties, baanonzekerheid en de informatie invloed vergen aanpassing en energie. We leven vanuit ons hoofd en zijn vergeten dat we een lichaam, gevoel en intuïtief hebben. Draaglast en draagkracht raken uit balans en ons draagvlak wankelt. We functioneren voortdurend in de stressmodus, ons lichaam is offline geworden en betaalt de prijs via stress gerelateerde klachten, als spanningshoofdpijn, hyperventilatie, angstaanvallen, Cans, overspannenheid, burn-out, uitputting, depressie en ziekteverzuim. Deze klachten vallen vaak tussen wal en schip: alleen psychologische of alleen paramedische hulp biedt dikwijls onvoldoende oplossing.

De psychosomatische oefentherapie biedt deze combinatie wel in de vorm van een integrale en daarmee effectieve behandelmethodiek.
De belangrijkste ingang is het lichaam, we werken met therapeutisch lichaamswerk gecombineerd met gesprekstechnieken bv. vanuit de RET en NLP.

Therapeutisch lichaamswerk zijn: ontspanningstechnieken, ademtherapie, ervarings- en bewustzijnsoefeningen, expressieoefeningen, oefeningen uit de bio-energetica en uit de haptonomie. Uniek van deze psychosomatische aanpak is het therapeutische lichaamswerk waardoor de patiënt beter leert voelen, zich beter leert ontspannen en zich meer bewust wordt van lichamelijke (stress)signalen en van de emoties die daaraan verbonden zijn. Door dieper te ontspannen komt men dichter bij zichzelf, bij het voelen van emoties en bij het leren voelen van grenzen. Verbinding met het bewustzijn van het eigen lichaam- en gevoelssignalen is onontbeerlijk voor zelfregulatie van stressmanagement. De aanpak van de PSOT is bruikbaar en effectief bij matig gecompliceerde stressproblematiek en voor de meeste patiënten. Bij zwaar gecompliceerde stressproblematiek kan de PSOT zo nodig samenwerken met een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.

Bij de intake hanteert de PSOT de screening en klachtenvragenlijsten om klachten in te schatten.
De 4 DKL-vragenlijst is een van de belangrijkste lijsten het meten van de mate van distress, depressie, angst en somatisatie.

Bent u opzoek naar een psychosomatisch oefentherapeut?
Neem dan contact op met ons.

Psychosomatische oefentherapie voor als je het ook mentaal op de heupen hebt.