Oefentherapie - Psychosomatiek - Slaapoefentherapie

header-background-small

Slaapoefentherapie

Wat is Slaapoefentherapie?

Slapen ondersteunt het herstellend vermogen van lichaam en geest. Goed slapen is dan ook belangrijk bij het creëren van de juiste balans in uw leven.
Spanningen, drukte, verveling, leegte, verdriet, ongemakken, pijn, zorgen, problemen en angsten kunnen de balans verstoren en slaapproblemen veroorzaken. Een goede nachtrust komt binnen handbereik wanneer u de combinatie van gedrag, gevoelens en gedachten weer op de rit zet.
De slaapoefentherapie kan u helpen van uw slaapproblemen af te komen in gemiddeld 9 à 10 behandelingen.
De therapie is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en heeft een praktische, voor u goed toepasbare aanpak. Slaapoefentherapeuten zijn hier speciaal voor bijgeschoold en leren non-stop verder op basis van recente inzichten en nieuwe wetenschappelijke publicaties.
De oefentherapeut benadert uw (lichamelijke/mentale) klachten en slaapproblemen vanuit een 24-uurs visie. De invloeden van uw dag lopen door in de nacht en daarbij zullen de gevolgen van uw slechte nachtrust doorlopen in de dag die erop volgt. Systematisch worden uw onderliggende redenen van uw klachten en het slaapprobleem inzichtelijk gemaakt, aangepakt en opgelost.

Balans als basis
Samen met uw slaapcoach gaat u op zoek naar een evenwichtige leefsituatie, waarin belastingen (stress, zorgen, spanningen) worden afgewisseld met rust en ontspanning.

Rust en relax
U leert weer rust vinden bij uzelf door ontspanningsmethoden. De oefeningen zijn zeer divers, zodat er altijd een geschikte methode voor u is. De oefeningen zijn online beschikbaar met uw persoonlijke inlogcode, waardoor het thuis oefenen nu nog makkelijker is!

Grip op gedachten
Piekergedachten kunnen uw slaap verstoren. Met oefeningen als de ‘gedachtenstop’ of ‘Think Positive’ krijgt u weer controle over uw gedachten.

Gezond leven
Lichaamsbeweging, goede voeding, weinig stress en voldoende ontspanning zijn van levensbelang en essentieel voor een gezonde slaap. Uw slaapcoach ondersteunt u bij het maken en naleven van een persoonlijk ‘leefplan’.

Ritme en regels
U krijgt inzicht in alle do’s en dont’s rondom slaap. Indien wenselijk stelt uw slaapcoach ook een slaapschema voor u op om de slaap optimaal te reguleren.

Kwaliteit
Alle therapeuten hebben een erkende paramedische opleiding (oefentherapie Mensendieck/Cesar) gevolgd en zijn inschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedici. Daarnaast hebben zij een verplichte cursus afgerond om slapeloosheid te behandelen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, zodat u kunt vertrouwen op kwalitatief hoogwaardige zorg.

De slaapoefentherapie helpt u met:

– Inzichten die gezond slaapgedrag bevorderen.
– Inzichten hoe uw klachten samenhangen met slaapproblemen.
– Hoge kwaliteit (adem- visualisatie- haptische en ontspannings-) oefenstof die op maat wordt gemaakt voor uw unieke verstoorde slaappatroon.
– Cognitief gedragsmatige therapie (vlg J. Beck), gedachtentherapie die u weer positief of neutraal leert denken.
– Gezonde copingstijl, dat wil zeggen: “u leert adequater en zeker ook rustiger omgaan met de gevolgen van uw slaapprobleem waardoor stress
vermindert en u uit de vicieuze cirkel komt van slecht slapen”.
– Slaapdrukregulatie
– Arousal niveau bewustmaken en normaliseren
– Uitleg over specifieke slaap verstorende factoren, zoals apneu, angstdromen, schokken, zweten, restless legs, pijn, slaaphoudingen, conditionering, de slaapstadia….enz

Hoe ziet uw slaapbehandeling eruit?

– Intake: U krijgt de eerste keer een intake waarbij uw persoonlijke verstoorde slaappatroon en de verbanden met uw klachten helder worden gemaakt
en u krijgt direct al inzicht waar u nu eigenlijk van wakker ligt.
– Vragenlijsten: U zal 1 of meerdere vragenlijsten moeten invullen om meetbaar en inzichtelijk te maken wat uw vorderingen in de loop van de behandelingen zijn.
– Behandeldoel/plan: Aan het eind van het eerste consult maakt u samen met de oefentherapeut een behandeldoel en een plan van aanpak waarmee u beiden
verwacht de problemen te kunnen oplossen.
– De behandelingen: de behandelingen die hierna gaan volgen geven vorm en inhoud aan dit plan.

U zal zowel praatsessies als oefensessies krijgen. In een praatsessie neemt u met de therapeut tips door om beter te slapen of gezonder om te gaan met uw klachten op basis van recente, wetenschappelijk bewezen inzichten die horen bij uw type slaapprobleem of wordt u geholpen met gedachtentherapie, slaaphygiene, communicatieve vaardigheden, of mindfulness. In een oefensessie krijgt u praktische handvatten, oefenstof en gevoelservaringen en leert u bijvoorbeeld frustratie om te zetten in ontspanning.

– Eindrapportage naar uw huisarts of specialist.
– Klanttevredenheidsonderzoek invullen.

Vergoeding

Individuele behandeling door een slaapoefentherapeut Cesar/Mensendieck wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van de zorgverzekering. Bij uw zorgverzekering kunt u navragen of vergoeding binnen uw zorgverzekering valt.

Groepsbehandeling wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering.

Slaapoefentherapie_logo-1-300x89

Meer info:
www.slaapoefentherapie.nl
www.slaapslim.nu
www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/de-hersenen/gezonde-hersenen/slaap/slaap